INITIAL REQUEST TO HSE

From:

david.bergman@corporateaccountability.org 

To:     

Helen.Lansdown@hse.gsi.gov.uk                                    

Subject:     
FOIA - Names of Reportable Deaths                           

 Date:

 03/02/2005 

Dear Helen

Could you please clarify, in relation to reported deaths, whether the

HSE is now willing to provide the names of those who have died and if

not, why not?

If it is your view that you are unable to provide names of the death,

could you - as part of your explanation - please explain why your

position is different from (a) the police and (b) coroners courts

Many thanks

David

HSE REFUSAL

Dear David

Freedom of Information Request

I  write  in  connection with your request for information dated 3 February

2005  which  was  received  by  the  Health and Safety Executive (HSE) on 3

February  2005.   Apologies for the delay in responding to you.  I note you

seek access to the following information:

·    In relation to reportable deaths whether HSE is willing to provide the

names of those who have died.

Following receipt of your request searches were conducted within the HSE to

locate  information  relevant  to  your  request.   I  can confirm that the

information you have requested is held by the HSE.

DECISION

HSE has decided to withhold the information you request under the FOI Act

section 44 exemption (Prohibitions on disclosure).

The reasoning is that giving the names of the deceased would cause distress

to their surviving family members, so contravening their rights under the

European Convention on Human Rights, Article 8 (1), "Everyone has the right

to respect for his private and family life, his home and his

correspondence."  The FOI Act exemption that brings this into consideration

is in section 44 (1) (b), as releasing the information would be

incompatible with a Community obligation. A public authority, such as HSE,

cannot interfere with this right unless it is for a reason specified in

Article 8 (2). These include public safety, the protection of health or

morals and the protection of the rights and freedoms of others. The aim of

article 8 is to protect the right to privacy and family life, so an

argument in favour of the rights and freedoms of others wouldn't be strong

enough to justify release.

You may wish to refer to guidance on section 44 of the Freedom of

Information Act on the Department of Constitutional Affairs website, which

has been taken fully into account in reaching this decision. The link to

the website is: http://www.dca.gov.uk/foi/guidance/exsumm/

In  relation  to  the other part of your query as to why HSE's position may

differ  from  that  of  the Police and Coroners Courts; Police and Coroners

Courts process this sort information for different purposes to our own, the

public  interest  in  disclosure is therefore likely to be different. It is

not for HSE to comment on how they decide whether to disclose or withhold a

deceased  person's  identity,  or  to try to compare disclosure policies in

what  are  very  different  circumstances. The basis for HSE's policy under

FOIA is explained above.

Yours sincerely

Helen Lansdown

HSE Secretariat

APPEAL TO HSE AGAINST HSE REFUSAL

To: Helen.Lansdown@hse.gsi.gov.uk

From: CCAdavidbergman <david.bergman@corporateaccountability.org>

Subject: Re: FOIA - Names of Reportable Deaths: APPEAL

Cc: 

Bcc: 

X-Attachments: 

Dear Helen,

I am appealing the decision concerning the provision of names of those who have died from work-related deaths and are reportable to the HSE.

You say that "giving the names of the deceased would cause distress to their surviving family members".

This you say would contravene their rights under Article 8 of the ECHR.

We have the following comments in relation to this:

Your basic argument is that the release by the HSE of names of those who have died following a work-related deaths would "cause distress to their surviving family members". If in fact no distress would be caused then Article 8 would not apply

To assess whether release by the HSE would cause distress one needs to understand the context of any such release if the release by the HSE took place, lets say, over 10 days after the time of death.

By this time an 'inquest opening' into every one of the reportable deaths, would have taken place. This would take place in open court. At this opening, the name of the deceased would have been made public. Any journalist present would know the name of the deceased; any journalist subsequently calling up the coroners court concerning the death, would be able to obtain that information from the coroner court.

In addition, any journalist calling up the local police press office concerning the incident would also be given the name - after the family have been notified of the death.

Therefore within ten days, it is very likely - if not certain - that the death would be covered in some way in the local/national media. At the very least it would be in the public domain

Therefore we cannot see how release by the HSE itself - after a short period of time after the death and after the name has already been in the public domain - could cause distress to the family.

Taking into account the context above, there appears to have been no proper consideration given by the HSE to whether in fact,  release of the information could cause distress to the families. It is difficult to see how it could, if the details of the death have already been released by another public body - and almost certainly been reported in the local media. The HSE would have to show that, despite the release by a public body of the details of the deceased, release of the information by the HSE would cause distress to the families. In our view the HSE simply cannot show this.

It is also to be noted that it is current practice on the part of the tHSE's press office to on occasion release information about the identity of someone who has died. This is particularly the case in relation to high profile incidents. The HSE press office will first wait until the police have released the information concerning the deceased and then they will release that information themselves. In so doing, this practice - if your view was correct - would be in breach of Article 8 of the ECHR. In our view the HSE is fully aware that Article 8 is not breached after the information had been made publicly available by other public bodies

Yours sincerely

David Bergman

